Gauge Marks oil pressure gauge not returning to zero

flht99b

Veteran Member
Nov 28, 2014
837
Knoxville, TN
I've notice lately my Gauge Mark oil pressure gauge doesn't return to zero with key off. Seems to work OK otherwise, hot 40 to 60lbs oil pressure. I just thought I remember it returning to zero when I turned off the car. Any ideas? TIA.
 

flht99b

Veteran Member
Nov 28, 2014
837
Knoxville, TN
I believe I just never noticed this. Gauge sits at whatever the oil pressure was when car was shut off. Turn car back on and gauge returns to zero until engine starts and sender sees oil pressure. I believe normal operation, I just never took notice of it.
 

75Maro

Veteran Member
Mar 31, 2008
699
Dallas,Tx
I had a TA that used to do this. It was oil press, temp and tach that would stick and my OCD wouldn’t let me leave it like that. So I always had to cycle the key after shutting the car off so the gauges would “zero out”
 

COPO

Veteran Member
Lifetime Gold Member
Sep 15, 1999
21,610
Ontario, Canada
I used to have my Stewart Warner 2-1/16" mechanical oil pressure gauge where the clock is. It fit perfect with sponge around the back side for support.

gauges_tri3.JPG
 

77RS

Veteran Member
Lifetime Gold Member
Oct 18, 2006
2,944
Asheboro, NC
Sorry for the late reply, but you're correct! The gauge will return to zero with switch on. Otherwise, it remains fairly constant with the pressure it was showing at key off. These gauges are (were) built from original GM components which did not have a return to zero function. Lately, I am using modern electronics that do return to zero. Functionally, they have the same accuracy.
Thanks!
 

COPO

Veteran Member
Lifetime Gold Member
Sep 15, 1999
21,610
Ontario, Canada
Just like the tachs on 78-81 Z28’s, when you shut the engine off the tach would not be at zero.
 




Latest posts

Top